Notícies

Diàleg, escolta ciutadana i treball en equip

De la Moció de Censura al govern dels Fets

Desembre de 2022

Els esdeveniments dels darrers dies d’abril van accelerar i motivar el que ja s’intuïa: que l’oposició donaria un pas endavant per tal d’aturar el desastre en què Altafulla s’havia convertit per la gestió nefasta (o inexistent) del govern Molinera.La moció de censura ja s’havia “tret a passejar” en ocasions anteriors durant els gairebé 3 anys de durada del govern EINA (per part dels mitjans de comunicació locals o d’alguns partits de l’oposició).
Llavors, a Alternativa no veiem amb bons ulls l’opció de la moció de censura. 

Primer perquè consideràvem  que els resultats de les eleccions municipals de 2019 i els pactes derivats d’elles s’havien de respectar.

Segon, perquè volíem donar un vot de confiança al nou equip de govern.

Havent passat la línia simbòlica dels 100 dies de govern, ja es veia clarament que no hi havia acció de govern: EINA tirava i estirava del treball, idees i projectes d’Alternativa. S’anava definint la imatge d’un govern d’esperit pobre, sense idees pròpies ni cultura de l’esfroç, sense capacitat de treball ni de diàleg.

Només dos anys després de les eleccions municipals el pacte de govern es trencava amb les sortides de les regidores Inmaculada Morales (PSC) a l’agost, i Natàlia Sanz (Ara Altafulla), al setembre, en ambdós casos per desavinences profundes amb EINA.

En aquest context l’expressió “moció de censura” va tornar a escoltar-se pels carres i despatxos de la vila. Però Alternativa, llavors, encara no veia apropiada aquesta opció.

La mala gestió de la brossa, sobretot a les temporades d’estiu i Setmana Santa, es repetia cada any i creixia el descontent entre la ciutadania. Particularment la de Baix a Mar, on destacava el moviment del veïnat de la Plaça Boters, que es va reunir amb la regidora Muntadas, sense obtenir altra resposta que “la culpa és d’Alternativa”.

Un altra zona d’Altafulla, Brises de Mar, encara esperava la reforma del seu enllumenat, connexio d’aigua i accessos, al moment de la Moció de Censura, després del temporal, el veïnat portava 11 dies continuats sense llum.

Que Molinera i Muntadas no tenen capacitat de diàleg ho sabia tothom: el seu autoritarisme i prepotència els ho impedeix. Que la supèrbia i la mandra no fan bona combinació amb el poder que atorga un càrrec públic, també.

Al ple del 31 de gener de 2022, Molinera va ser reprovat per tota l’oposició per masclisme institucional i per la seva reiterada manca de respecte a la resta dels regidors i regidores del ple.

Finalment, arribà la primavera, i amb ella, com cada any, les vacances de Setmana Santa i els temporals. La Plaça dels Boters continuava plena de brossa. La platja d’Altafulla oferia un aspecte desolador: sense sorra i amb l’aigua arribant al passeig.
El veïnat i els comerços de Botigues de Mar començaven a témer el pitjor.

El temporal s’allargava i s’evidenciava el fracàs del projecte de “renaturalització” de la platja: després de diversos dies d’endarreriment de la línia de costa, la vegetació i les “dunes” desapareixien.

El dia de Sant Jordi, 23 d’abril, a la tarda s’esfondrava el restaurant Cal Vitali-Voramar: l’alcalde i la Regidora de Medi Ambient responsable del projecte de la platja, mantenien el distanciament amb la família propietària del negoci, amb la qual no van ser capaços de arlar.

Aquest fet va desfermar el descontent ciutadà i es van viure escenes de molta tensió.

El comunicat oficial de l’Ajuntament d’Altafulla arribava l’endemà, 24 hores tard: segons EINA la responsabilitat del desastre era del temporal, del canvi climàtic i dels propietaris del restaurant “perquè l’edifici no tenia fonaments”. La manca d’humanitat de Molinera i Muntadas és intolerable.

 

 

El resultat de menys de 3 anys de desgovern d’EINA era una situació catastròfica.

Davant d’això, el 26 d’abril l’oposició en bloc presentava i signava una moció de censura per establir, tal com va dir la primera alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, “un govern de gestió sense pretensions polítiques particulars basat en el consens per cobrir les tasques del dia a dia i treballar fins al final de mandat prioritzant una sèrie d’acords pactats.”

A partir d’aquell moment, el nou govern encapçalat per Alternativa Altafulla ha treballat de valent per revetir la situació en què es trobava Altafulla.

Malgrat la inestabilitat política, durant els primers 7 mesos s’han complert la majoria dels acords essencials acordats al pacte del maig:

La Sala de La Violeta, tancada inexplicablement durant tres anys, es va inaugurar el 30 de juliol i des de llavors s’hi desenvolupa una programació continuada de qualitat que ja és referent tant al Baix Gaià com al Tarragonès i que ha assolit diversos èxits d’assistència.

Pel que fa a la urbanització de Brises del Mar s’hi han dut a terme diverses accions llargament demandades pel veïnat:

A l’estiu es va reformar el Parc Infantil, que s’inaugurava el dia 2 d’octubre. També es va reparar la ilumincació de carrer més malmesa mentre es preparava el projecte de renovació de l’enllumenat de la urbanització.

Al setembre començaven les obres que connectaran Brises amb el dipòsit de Sant Antoni d’Altafulla, i que permetran portar d’aigua potable del Consoci d’Aigues de Tarragona a la urbanització a finals de 2022 amb un pressupost total de 400.000 euros.

També s’ha tirat endavant el projecte de renovació de l’enllumenat públic, amb un cost de gairebé 500.000 € (finançat amb una subvenció del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona) les obres del qual s’iniciaran a principis de 2023 després de l’adjudicació al gener. S’hi sustituiran les llums actuals per fanals LED, estalviant així el cost energétic, econòmic i medioambiental, amb una reducció del consum, del 85%.

En relació a la neteja dels carrers del municipi, la millora substancial és evident als ulls de tohom. Així mateix s’ha optimitzat la recollida de la brossa mitjançant el control del compliment del contracte amb Fomento i l’amplicació i millora del projecte de recollida selectiva porta a porta.

Finalment, Alternativa ha complert amb el Pla de Xoc de la platja, els objectius del qual eren: a curt i mig termini garantir les activitats d’esbarjo i restauració i la seguretat dels habitatges mitjançant l’acomodament de la sorra existent a la polatja, l’apotació de sorra d’altres llocs i la reparació dels punts més afectats del passeig de Botigues de Mar. A llarg termini l’objectiu és reduir el desgast de la línia de costa del municipi, finalitat per a la qual es treballa en un projecte amb la el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya que estudiarà l’onatge i corrents marines i determinarà quina és la millor proposta a implementar.

La gestió de la platja amb Alternativa Altafulla: solucions amb perspectiva científica

8 de desembre de 2022

El Pla de xoc de la platja d’Altafulla és un dels 4 eixos bàsics de l’acord de govern[1] configurat després de la Moció de censura a la qual es va arribar degut a la incapacitat d’EINA per mantenir els seus socis de govern i gestionar la vila de forma satisfactòria.

Aquesta manca de capacitat es va manifestar en deficiències en la neteja viària i recollida de la brossa, retard en els projectes a Brises del Mar, tancament sine die de la sala La Violeta i finalment la degradació de la platja que evidenciava la ineficiència del projecte estrella d’aquell govern: la renaturalització de la platja d’Altafulla. Tot això amb altes dosis de supèrbia i una evident manca de comunicació política i humana.

L’esfondrament del restaurant Cal Vitali el dia de Sant Jordi pels efectes del temporal marítim que assotava la costa altafullenca, va ser la gota que vessava el got del cansament ciutadà i polític davant la incapacitat del govern d’EINA.

El 10 de maig de 2022 es constituïa el nou govern (format per Alternativa Altafulla i Junts per Altafulla amb el suport d’Ara Altafulla i el regidor no adscrit Xavier Rofas) i des de llavors fins ara s’han succeït les accions que havien de fer realitat els 4 punts essencials acordats i referits més a dalt.

Pel que fa al Pla de Xoc de la platja, tema que ara ens ocupa, el passat 26 de novembre, la regidora de medi ambient Marisa Méndez-Vigo va oferir una Audiència pública a l’Ajuntament en la que va detallar totes les accions que s’havien dut a terme des del maig al novembre de 2022, així com les tasques i projectes futurs a curt, mig i llarg termini.

Els objectius que s’ha marcat el govern d’Alternativa tant a curt i mig termini com a llarg termini son:

A curt i mig termini es persegueix reforçar el litoral per garantir les activitats d’esbarjo i restauració a la platja així com la seguretat dels habitatges de primera línia de mar. Aquest objectiu s’assolirà mitjançant les següents accions:

En primer lloc, repartir i acomodar la sorra existent i que s’acumula eventualment a diferents punts de la platja d’Altafulla i al canal de la Rasa.

En segon lloc, amb aportacions de sorra exògena que seran finançades per Costes de l’Estat. Aquesta sorra provindrà d’una banda del Vinyet (terme municipal de Tarragona) i d’altra del Port de Torredembarra, entitat que te obligació de proporcionar sorra a les platges del sud de Torredembarra en determinades situacions, segons indica el seu conveni amb la Generalitat de Catalunya.

[1] Obertura de La Violeta, canalització d’aigua potable a Brises del Mar, millora de la neteja viària i de la recollida de la brossa i Pla de xoc a la platja per garantir la temporada d’estiu.

En tercer lloc, la reparació del passeig de Botigues de Mar en aquells punts més afectats per l’acció del mar. Aquestes obres, finançades fins ara per l’Ajuntament, correran a càrrec de Costes de l’Estat a partir de gener-febrer de 2023.

En quart lloc, encarregar i executar el projecte de millora de les zones de Voramar, el Fortí i Botigues de Mar, que ha estat redactat amb el suport tècnic i científic de Costes de l’Estat. La primera fase d’aquest projecte consisteix en la col·locació de geotubs a l’àrea del parc de Voramar per frenar l’avanç del mar i el deteriorament del parc i s’iniciarà a principis del 2023. Degut a la urgència per realitzar el projecte en aquesta primera zona, aquest serà finançat per l’Ajuntament d’Altafulla que hi ha destinat una reserva de 40.000 €. Tot i això, Costes de l’Estat presentarà el projecte als Fons Next Generation, tot cercant solucions de finançament extern.

Finalment, se signarà un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i concretament amb el Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM/UPM), per fer un estudi dels corrents marins i l’onatge que permetrà determinar la millor solució per fer front als reptes que presenta la platja d’Altafulla.

A llarg termini es pretén aconseguir estructures (submarines o no), esculls o similars, a la zona de Botigues de Mar i Voramar per tal de facilitar l’acumulació natural de sorra i frenar el deteriorament del litoral del municipi. Amb aquesta finalitat el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC liderarà un estudi científic en col·laboració amb l’Ajuntament d’Altafulla (via conveni).

 

 

Aquest estudi consta de dos fases:

La primera, amb una durada prevista de 3 anys, consistirà en la recollida de dades dels corrents marins i l’onatge a la platja d’Altafulla per tal de caracteritzar-los. Per agilitzar la realització de l’anàlisi mentre el LIM/UPM redacta i presenta el projecte per la seva aprovació al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), l’Ajuntament d’Altafulla finançarà el primer any de recollida de dades, amb un cost de 17.000 €.

A la segona fase, el LIM/UPC analitzarà les dades recollides per tal d’elevar un proposta concreta amb la solució més adient per la platja d’Altafulla, que inclourà estructures (submarines o no) que permetran reduir al mínim l’escombratge cap al mar de la sorra de la platja.

Un cop finalitzat l’estudi, Costes de l’Estat (amb el recolzament del’Ajuntament d’Altafulla) encarregarà la implementació de la construcció de les estructures recomanades pel LIM/UPC.

Resumint: a l’arribada al govern d’Alternativa, la platja d’Altafulla es troba en un avançat estat de deteriorament degut als efectes combinats del canvi climàtic i del projecte de renaturalització de la platja d’EINA: edificis col·lapsats, passeig greument alterat, perill pels habitatges de primera línia de mar.

En només 1 mes (maig-juny), el govern d’Alternativa havia de garantir la suficiència de la platja d’Altafulla per la temporada d’estiu, fet que aconsegueix amb limitacions degudes a la manca de grans aportacions de sorra (deguda a la negativa dels ajuntaments de Tarragona i Torredembarra). Malgrat això, els constants acomodaments de sorra i aportacions de La Rasa, així com els treballs de la Brigada Municipal, van ser una peça clau per garantir l’èxit de la temporada d’estiu.

Mentrestant, Alternativa cerca i troba solucions amb projectes a curt, mig i llarg termini, tots ells a punt d’iniciar-se entre finals de 2022 i inicis de 2023 (amb finançament propi i extern) els quals gaudeixen de garanties científiques d’impacte internacionals així com de l’aval dels organismes estatals i autonòmics responsables de la costa.

Una gran feina que ha requerit esforços, acords, diàleg i sobretot perspectiva de servei a la ciutadania amb un enfoc a llarg termini i de màxima qualitat.

 

[1] Obertura de La Violeta, canalització d’aigua potable a Brises del Mar, millora de la neteja viària i de la recollida de la brossa i Pla de xoc a la platja per garantir la temporada d’estiu.

Brises del Mar: de promeses incomplertes a la realitat de la feina feta

Desembre de 2022

La urbanització de Brises del Mar, ubicada a l’extrem nordest del terme municipal d’Altafulla, és un producte urbanístic de la dècada de 1980. Degut a la manca de planificació del moment de la seva construcció i dels anys posteriors, la urbanització careixia d’alguns serveis essencials i d’inversió en infrastructures: un problema compartit amb altres urbanitzacions similars arreu del territori català i estatal.

 

Durant el curt govern d’EINA (2019-2022) de totes les promeses que havia fet Molinera, només es van iniciar les gestions per dur a terme la interconnexió amb l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) mitjançant la construcció d’una canonada d’unió de Brises del Mar amb el dipòsit de Sant Antoni, ja que l’obertura de la rotoda d’accés a la T-214 des de la N-340, va ser una decisió del Ministeri de Foment, sense que en dos anys l’Ajuntament d’Altafulla hagués fet cap gestió.

 

Pel que fa al projecte d’interconnexió amb l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), al novembre de 2020, es redactava i es gestionaven els permisos per executar l’obra. Durant un any el projecte van romandre inactiu.

 

A inicis del 2022 es licitava el contracte amb l’empresa adjutdicatària i a la primavera es feien les expropiacions dels terrenys (març) i se signava el contracte de les obres (maig) quan ja s’havia presentat la moció de censura davant el desgovern generat per EINA.

 

Al maig, Alternativa Altafulla, amb els seus socis de govern, posava l’enfoc en assolir els 4 eixos bàsics als que es comprometia el nou govern municipal: l’obertura de La Violeta, el Pla de Xoc de la platja, la millora de la neteja urbana i la recollllida de brossa i l’execució dels projectes de millora a Brises del Mar (parc infantil, interconnexió d’aigua i enllumenat).

 

Es reprén la feina del projecte d’interconnexió per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona: la regidora d’urbanisme Marisa Méndez-Vigo, gestiona la modificació del pressupost en funció del context d’inflació, que augmentava al voltant d’un 20%.

 

 

Al setembre de 2022, s’inicien per fi les obres amb una inversió de 448.616,33 euros dels quals uns 170.000 euros es costejaran amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i s’acabaran presvisiblement al gener del 2023: una de les demandes més reivindicades per part dels veïns i veïnes de la urbanització des de fa anys.

 

Pel que fa a l’enllumenat, durant l’estiu s’havien reparat, com a actuació d’urgència, els fanals en pitjor estat, avançant-nos al projecte de renovació de tot l’enllumenat públic de la urbanització, licitat al desembre de 2022, l’inici de les obres del qual es preveu que tingui lloc a començament de 2023.

 

Finalment, el Parc Infantil, es va renovar i ampliar durant l’estiu amb una inversió de 30.000 €, i va ser inaugurat amb una festa popular a inicis d’octubre.

 

D’aquesta manera, en només 8 mesos de govern Alternativa Altafulla complirà amb les reclamacions històriques més importants de Brises del Mar: una de les 4 prioritats marcades després de la Moció de Censura a EINA.